Baxana

Proporsiyonuzu Öğrenin

Proporsiyonuzu Öğrenin

Başta mimarlık, moda veya anatomide sıkça kullanılan “proporsiyon” sözcüğü en basit anlamıyla, bir bütünün parçalarının birbirlerine ve bütün bir yapıyla ilişkisini ve oranları tanımlayan bir sözcüktür. Bizim konumuz kişinin kendi vücuduna göre giyinmesi olduğuna göre, proporsiyon bizim için vücuttaki bölgelerin veya uzuvların birbirine ve tüm gövdeye oranını tarif eder.

Kişinin doğru ve dengeli bir siluet yaratabilmesi için proporsiyonu hakkında bir fikir sahibi olması önemlidir.

PROPORSİYON ÖLÇÜMÜ

Kişinin parmak ucundan kafasının en tepe noktasına kadar tüm vücudu 8 eşit parçadan oluşur ve her bir parça, kişinin çenesinden kafasının en üst noktasına kadar olan büyüklüğe eşittir. Yani başka bir tabirle parmak ucunda duran bir insanın vücudu “8 kafa boyu” uzunluğuna (Parmak ucunda durmazsanız 7,5) sahiptir. İdeal proporsiyon, bu parçaların birbirine eşit olmasıdır. Şimdi gelin birlikte vücut proporsiyonunuzu ölçelim. Ölçüm için bir mezuraya ihtiyacınız olacak. Şayet birisinden yardım alırsanız işiniz daha kolay olacaktır.  

Ayakta rahat bir pozisyon alın. Son ölçüme kadar parmak ucunda durmanıza gerek yoktur. Sırasıyla şu aralıkları ölçün ve bir kâğıda not alın.

1-     Kafanın en yüksek noktası ile çene ucu,

2-     Çene ucu ile göğsün dışa doğru en tepe noktası,

3-     Göğsün en tepe noktası ile göbek deliği,

4-     Göbek deliği ile bacak ayırım noktası,

5-     Bacak ayrım noktası ile üst bacak ortası,

6-     Üst bacak ortası ile diz ortası,

7-     Diz ortası ile baldır bitimi,

8-     Baldır bitimi ile ayak parmak ucu (Ayak parmaklarınızın üzerine kalkarak ölçüyü alın.)

Peki, ideal proporsiyon nedir?

Elde ettiğiniz sonuçlar sizin proporsiyonunuzu göstermektedir. Üç seçenek var, eşit oranda proporsiyona sahipseniz Dengeli (İdeal) Vücut grubuna; göğüsle bacak arası bölgeniz bacaklarınızdan uzunsa Uzun Gövde Kısa Bacak grubuna ve üçüncü olarak bacak boyunuz, baş ile bacak arası bölgenizden uzunsa Kısa Gövde Uzun Bacak grubuna dahilsiniz.

Sizin vücudunuzda büyük ihtimalle sonuçlar birbirine eşit çıkmadı. İdeal proporsiyona sahip olmadığınız için üzülmeyin çünkü, yazının başında söylediğimiz gibi dünyada ideal proporsiyona sahip çok az insan var. İdeal vücut oranında, bacak ayırım noktasının vücudu iki eşit parçaya bölmesi gerekir. Çoğu insanda bu eşitlik bulunmaz. Ya vücudunun üst tarafı bacaklardan daha uzun, ya da bacaklar üst tarafa göre daha uzun olur. Yine de artık proporsiyonunuzu bildiğinize göre doğru giysi seçimi ile siz bunu dengeleyebilirsiniz. Buradaki temel kural şu; kısa bölgelerinizi mümkün olduğu kadar uzun gösterecek, uzun bölgelerinizi ise kısa gösterecek parçalar tercih etmelisiniz. 

GÖVDESİ, BACAK BOYUNA GÖRE UZUN OLANLAR NASIL GİYİNMELİ?

Gövdesi bacak boyuna göre uzun olanlarda doğru giyinmenin kodu üst vücudu kısa, bacakları ise uzun göstererek bir denge yaratacak giysilerde saklı. Üst giyim için büstiyer, bluz, crop top üstler ve kısa gömlekler tercih edilirken, bu ürünlerin yakasız veya V yaka olmasına dikkat edilmeli, aksesuar olarak kısa kolyeler kullanılmalı. Bu gruptakiler ağırlık merkezini değiştirecek omuz ve kol detaylarına yönelirken, gömleklerin dışarı salmaktan kaçınması, içeride kullanılmaya özen göstermesi gerekiyor.

Alt giyimde topuklu ayakkabı ve mümkünse bunların pantolonla aynı renkte olması önemli. Yüksek bel pantolon ve etekler bacak boyunu uzun gösterecektir. Ayrıca pantolon ve etek boylarının uzun tutulması da özellikle topuklularda çok işe yarayan bir formüldür. Mini veya midi eteklerde ayakkabı, ten rengine en yakın tonda seçilmeli, bilekten bağlanan ayakkabılardan uzak durulmalı. Kemer kullanılacaksa kalın ve mutlaka giysi ile aynı renkte olması önerilir. Alt giyimde desen olarak boyuna çizgilerin tercih edilmesi iyi bir etki bırakacaktır. Son olarak bu tip vücuda sahip olanlar için elbisenin her zaman kurtarıcı olacağını not edelim.

BACAK BOYU, GÖVDESİNE GÖRE UZUN OLANLAR NASIL GİYİNMELİ?

Uzun bacaklı olmak genel olarak avantaj olarak görülür. Fakat yanlış giysi seçimi ile ortaya çıkan dengesiz bir siluet, bu avantajı kolayca dezavantaja çevirebilir. Bacak boyu gövdesine göre uzun olanlar genel olarak yukarıdakilerin tam tersini yapacak bir yaklaşıma sahip olmalıdır. Yüksel bel pantolon ve eteklerin yerini düşük beller almalı. İnce kemerler, alt giysiden farklı bir ayakkabı rengi, mümkünse kısa topuk tercihi, uzun kolye ve boynun iki yanından sarkan uzun fularlar bir denge yaratmaya yardımcı olacaktır. Üst giyimde dışarı bırakılan bluz, tunik ve gömlek gibi uzun giysiler, dikey yönde akıcı formlar ve çizgiler tercih edilmelidir. 



BaxanaBaxana
Baxana bir Erler Grup kuruluşudur.